Cyberjaya Community Recycling Collection Centre nabs Silver A’ Design Award

-A +A

PETALING JAYA (June 6): Italy-based A’ International Design Award and Competition has awarded Cyberjaya Community Recycling Collection Centre the Silver A’ Design Award for Sustainable Products, Projects and Green Design. The facility is a community recycling project commissioned by Cyberview Sdn Bhd, as part of its continued development of Cyberjaya into a Smart City and Living Lab for innovations.

“When we set out to re-define our focus for Cyberjaya’s transformation under the Cyberjaya Smart City Framework, we made sure that the necessary conditions were put in place to support the development and deployment of Smart City Solutions to improve our impact on the environment, our infrastructure, economy, as well as the social element of the city,” said Cyberview managing director Datuk Faris Yahaya.

“And with the Natural Resources and Environment Ministry recently committing to amending environmental laws, ensuring sustainable development in line with Malaysia’s 2050 National Transformation (TN50) goals, it is clear that environmental sustainability will remain a key area of concern for all Malaysians,” he said in a press release recently.

Faris added while the company continues to make strides in improving the liveability factor of Cyberjaya for its inhabitants, it is important to note these sustainability initiatives, including this facility, will not only positively impact the lives of the city’s inhabitants, but also act as test-cases that can be adapted by other up-and-coming urban developments nationwide.

Meanwhile, Azim Tan Sri A Aziz of ATSA Architects, who designed the project, said: “As designers and guardians of the built environment, it is our responsibility as architects to aim for buildings that minimise our impact on the environment, such as through energy or resource efficiency. We are very honoured by the recognition accorded to us for our work on the Cyberjaya Community Recycling Collection Centre, which also happens to be our second sustainability focused project in Cyberjaya, following the Green Building Index (GBI) Platinum rated Masjid Raja Haji Fi Sabilillah.”

The Cyberjaya Community Recycling Collection Centre is operated by Alam Flora, who reimburses Cyberjaya inhabitants for their separated domestic waste, most of which will be diverted to recycling centres, instead of landfills. The centre also organises recycling scheme initiatives, directly engaging businesses based in Cyberjaya.

The Cyberjaya Community Recycling Collection Centre was designed to be a Green Certified Building and incorporates various materials that are considered green or recyclable. It is a pilot project or a prototype concept that can be replicated elsewhere.

The design calls for an area of approximately 1,200 sq ft (111 sq m) to include main entrance, foyer and lobby, seating area, receiving centre, prayer room, restroom, and waste segregation and storage area. A playground area was also included within the built-up area. A mezzanine floor was added to accommodate an area for used clothes to be sold.